Vintagehifi.nl
Philips
Sony
Akai  Alpine  B&O
Dual,Fisher,Hitachi,
JVC, Magnavox
Pioneer, Saba, Sanyo
Sharp, Siemens
Technics, Tensai
Thomson, Toshiba
Uher, Yamaha
Hifi opstelling
Akai vintagehifi
Pioneer "Blue-line"
Reel to Reel
Cassettedecks
Akai
Philips, Marantz
Pioneer
Draaitafels
Receivers
Overige vintagehifi
WEBSHOP
Hifi tests & Folders
Contact
Gastenboek
bertfotografeert

 

Philips, Uitvinders van de Compact Cassette...

 

Zoals al eerder gezegd, met cassettedeck's was Philips zijn tijd vooruit. De N 2521 is daar wel het bewijs van te noemen. Dit staande topklasse deck uit ca 1978 had, voor die tijd, indrukwekkende specificaties. Electronisch gestuurde Tacho motor, dolby (B) nr, magnocontrol, postfading, FSX sendust koppen, het zat er allemaal op.

Ondanks de plastic behuizing toch erg duurzaam gebouwd. Prijs:  fl 1199.-

 

Philips N 2521 (1978) 

 

   

Philips N 2521

 

zeer compleet voor die tijd (dolby en DNL)

 

In de jaren 80 kwam Philips met een geheel nieuwe line cassettedecks. Het waren allemaal zeer zware metalen en meest 3 koppen deck's. Dit was natuurlijk ook een poging om de concurrentie met Akai en Pioneer aan te gaan. Deze maakten al vanaf midden jaren 70 zware metalen topklasse cassettedeck's. Een mooi voorbeeld is de Philips N 5846, een zeer mooi computerdeck met fluoriserende meters, 3 koppen en een zoekcomputer waarmee een indexpunt op de band werd gezet, waar later op gezocht kon worden. Verder een zeer mooi en solide deck.

Philips N 5446 (1981)

 

Philips N 5846

  

   

"zoek computer"

 

fluoricerende VU meters

 

Naast de N 5846 het andere "computerdeck" uit mijn verzameling. Nu zonder de fluoricerende VU meters. Beide cassettedecks mogen wel gerekend worden tot de besten die Philips ooit heeft uitgebracht. Helaas geen succes vanwege de forse prijs! De 2554 is zelfs nog uitgerust met pitch-control, niet zo gebruikelijk voor (consumenten) cassettedecks in die tijd. 

Philips N 2554 (1982)

 

   

Philips N 2554

 

pitch control en mooie analoge VU meters

 

Van hetzelfde kaliber is de Philips N 2552, ook een 3-koppendeck maar zonder de zoekcomputer

 

Philips N 2552 (1983)

 

   

Philips N 2552

 

bijna gelijk aan de 2554 (geen pitch)

 

Philips  N5741 (1983)

Na lang zoeken heb ik hem dan toch eindelijk te pakken gekregen: Het Philips Laboratory series cassettedeck N 5741. Dit is het deck dat bij de Philips Laboratory series set past (zie voor deze set ook op mijn site). Het deck is technisch gelijk aan de N 2552, met alleen andere VU meters en opdruk. De N 5741 is in zeer beperkte oplage gemaakt en dus ook zeer zeldzaam. Het deck kwam wat later uit dan de Laboratory set zelf (1979-1980) maar is, samen met de GA 222 draaitafel, de best bijpassende component voor de Labset.

 

Philips N5741

 

   

lichte VU meters

 

de bekende rode type aanduiding

 

PHILIPS DAT recorder DAT 850

Eigenlijk hoort ie niet helemaal bij de cassettedecks, maar ik wil hem toch even noemen; De Philips DAT 850! Het DAT gebeuren is een beetje aan mij voorbij gegaan omdat dit eigenlijk in de proffessionele hoek thuishoort. Bovendien kwam de DAT recorder wat mij betreft te laat... Er was ook al DCC en minidisc, de dure DAT techniek voegde voor de gewone gebruiker, weinig extra's toe . Maar wellicht komt er nog wel eens een apparte DAT pagina!

Het blijft echter wel een waanzinnig mooi en zeldzaam ding!!

 

      

 

 Philips DAT 850 

 

 

ERRES

 

Een beetje Philips is ook wel het ondermerk Erres. Philips bracht Erres samen met Aristona op de markt. Hoewel uit dezelfde koker, hadden de drie merken toch een geheel eigen line. Ik vond dit eenvoudige Erre cassettedeck op een bazar en was verbaasd over de goede kwaliteit van dit deck. Leuk detail zijn ook weer de blauwe fluoriserende metertjes, wat toen erg in was.

Erres hifi sound project 3390 (1984)

 

   

Erres 3390

 

uitstekend voordelig 2 koppen deck

 

MARANTZ

 

Het andere Philips bolwerk heet ook wel Marantz, met een heel andere line cassettedeck's...

Hier afgebeeld het prachtige cassettedeck Model 5220 waar de cassette horizontaal in ligt.

Marantz model 5220 (1974-1977)

 

   

Marantz 5220

 

typisch Marantz, de grote blauwe VU meters

 

 Marantz PMD 222 reporterdeck

Op een rommelmarkt een gloednieuwe nooitgebruikte Marantz reporter recorder gevonden. deze proffessionele recorder werd gebruikt voor opnamen op locatie. Perfecte analoge kwaliteit!

 

 

to Top of Page