Vintagehifi.nl
Philips
Sony
Akai  Alpine  B&O
Dual,Fisher,Hitachi,
JVC, Magnavox
Pioneer, Saba, Sanyo
Sharp, Siemens
Technics, Tensai
Thomson, Toshiba
Uher, Yamaha
Hifi opstelling
Akai vintagehifi
Pioneer "Blue-line"
Reel to Reel
Cassettedecks
Draaitafels
Receivers
Overige vintagehifi
WEBSHOP
Hifi tests & Folders
Contact
Gastenboek
bertfotografeert

 

Op de volgende pagina's staan de CD spelers alfabetisch. De Philips en Sony spelers heb ik als eerste getoond omdat beide concerns toch wel de grootste bijdragen hebben geleverd aan de verdere ontwikkeling van het digitale tijdperk.

Vanaf 1983 hebben de meeste bekende hifi merken allen hun "eigen" eerste Cd speler op de markt gebracht. De techniek werd soms geleend (Philips, Sony) of zelf verder ontwikkeld. Deze speler waren stuk voor stuk prachtige meesterwerken en zeer duurzaam want elk merk wilde een eigen CD speler in hun hifi-line hebben.

 

AKAI

 

Akai CD-D1 (1983/84)

 De Akai CD-D1 is zo'n speler die ontwikkeld is door een ander. Kyocera, een Japans electronica concern, bracht de Akai CD-D1 uit als rebadge (zeg maar kloon) van zijn DA-01. Een hele mooie speler maar erg storingsgevoelig.

 

Akai CD-D1

 

   

 

 

mooi duidelijk bedieningspaneel

 

Akai CD-A70 (1984/85)

 De Akai CD-A70 is een speler die Akai wel zelf heeft ontwikkeld en is in Nederland geintroduceerd op de Firato in 1984. Het model is er in een zwarte- en zilverkleurige uitvoering. De zilveren versie is zeldzamer. De speler valt op door zijn heldere frisse klank en is kwalitatief al een stuk beter dan de CD-D1.

 

   

Akai CD A70

 

detail lcd venster

 

   

in zwarte uitvoering

 

 

 

ALPINE

 

Alpine AD-7100 (1984)

 De Alpine AD-7100 was ook weer een 'rebadge' van een ander merk, in dit geval de Toshiba XR-Z90 (zie ook Toshiba op mijn site) of de Kenwood uitvoering (L-03DP). De Alpine AD-7100 was voor de Europese markt bedoeld, maar was vanwege zijn prijs niet echt een succes. Er zijn er maar een beperkt aantal van geproduceerd en zijn daarom nu zeer zeldzaam.

 

Alpine AD-7100

 

   

makkelijk cd laadsysteem

 

al voorzien van "snelzoeken"

 

 

BANG & OLUFSEN (B&O)

 

B&O CDX (1985/86)

Het Deense B&O kon natuurlijk niet achterblijven met een eigen CD speler en kwam in 1985 met de CDX. Een speler met prachtig design dat we van de Denen kennen. De CDX heeft, naast een Philips CDM-1 loopwerk, ook de rest uit Eindhoven meegekregen. De klank is dan ook zeer "Philips". De speler is volledig tiptoets bedienbaar, de klep gaat in zijn geheel omhoog en sluit bij aanraking weer vanzelf. Het cd-inleg gedeelte is bij open klep verlicht. De speler heeft ook een aansluiting voor een (draad)afstandbediening. Prachtig vormgegeven speler, maar toch een beetje Philips!

 

B&O  CD-X

 

   

Denisch design

 

Denisch quality

to Top of Page