Vintagehifi.nl
Philips
Sony
Akai  Alpine  B&O
Dual,Fisher,Hitachi,
JVC, Magnavox
Pioneer, Saba, Sanyo
Sharp, Siemens
Technics, Tensai
Thomson, Toshiba
Uher, Yamaha
Hifi opstelling
Akai vintagehifi
Pioneer "Blue-line"
Reel to Reel
Cassettedecks
Draaitafels
Receivers
Overige vintagehifi
WEBSHOP
Hifi tests & Folders
Contact
Gastenboek
bertfotografeert

 

UHER

 

Uher, een van oorsprong band- en cassetterecorder fabrikant, kloonde de Toshiba XR-Z70 tot zijn X-2 en bracht de speler op de Duitse markt. Het bleef bij dit ene model, Telefunken en Braun namen de produktie over. Pas later (rond de jaren 90) dook er af en toe weer een Uher CD speler op, maar dat waren meestal resellers. Hier hebben we gewoon te maken met een hele mooie, zeer zeldzame, zwarte Toshiba XR-Z70!

Uher X-2

 

   

Uher X-2

 

De gelijkenis met de Toshiba XR-Z70 is duidelijk

 

Wat bij de Uher opvalt, is de bijna onzichtbare CD-lade die een strak geheel vormt met het zwarte spiegelende front. Ook de open/close toets is hierin mooi geintegreerd. Zelf vind ik het een mooier ogende speler dan de Toshiba.

 

mooi geintegreerde cd lade

 

YAMAHA

 

Het Japanse Yamaha, (sinds 1887!), was oorsprongkelijk een piano en orgel fabrikant. Halverwege de vorige eeuw werden deze elektrisch en kwamen ook de keyboards en synthesizers in opmars. In die periode ging Yamaha ook audio componenten maken. Deze waren van zeer goede kwaliteit en zaten in het high-end segment. Dit gold maar al te zeker voor de Yamaha CD-1 een monster van een speler in de goede zin van het woord. Helaas heel kort op de markt en bijna niet vindbaar (lees:onbetaalbaar zeldzaam). De CD-1 heeft Sony 16 bits DAC's en weegt 14 kg, en was een ramp om af te stellen, laat staan te repareren. De CD-1 was gewoon niet gemaakt om "geserviced" te worden. De speler was, samen met de Sony CDP-701ES, de top van de eerste generatie spelers in Japan. Zijn zeer geroemde opvolger, de Yamaha CD-2,  werd in 1984 uitgeroepen tot "Component of the Year" en kreeg de "Best product" award in 1984. Zeer terecht want het is een hele mooie en duurzame Cd speler die ik gelukkig wel heb weten te bemachtigen!

Yamaha CD-2 (1984)

 

   

Yamaha CD-2

 

helaas geen hoofdtelefoon uitgang

 

Heel apart is het groene ledje in de lade dat brandt als de CD speelt. De CD-2 heeft de meest gangbare functies, is volledig programmeerbaar en IR bedienbaar. Wat echter ontbreekt is de hoofdtelefoon aansluiting, voor dit type speler toch wel jammer.

 

 

leuk detail is het groene LED lampje

to Top of Page