Vintagehifi.nl
Philips
Philips (v.a 1983)
Marantz, Nordmende
Sony
Akai  Alpine  B&O
Dual,Fisher,Hitachi,
JVC, Magnavox
Pioneer, Saba, Sanyo
Sharp, Siemens
Technics, Tensai
Thomson, Toshiba
Uher, Yamaha
Hifi opstelling
Akai vintagehifi
Pioneer "Blue-line"
Reel to Reel
Cassettedecks
Draaitafels
Receivers
Overige vintagehifi
WEBSHOP
Hifi tests & Folders
Contact
Gastenboek
bertfotografeert

 

MARANTZ

 

Het oorsprongkelijk Amerikaanse Marantz heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van hifi componenten in het "high end" segment. Vooral in de tweede helft van de jaren 70 was het merk succesvol. Begin 1980 neemt Philips Marantz over en worden er een aantal zeer succesvolle CD spelers uitgebracht. Natuurlijk met de Philips techniek en soms het uiterlijk, maar juist de finesse van Marantz zorgde ervoor dat deze spelers heel goed ontvangen werden.

De Marantz CD 73 is na de CD 100 van Philips en de CDP-101 van Sony waarschijnlijk de derde meest bekende CD speler in Europa. Het was Marantz' versie van de Philips CD 303 met ook het onverslijtbare CDM-1 loopwerk en de TDA-1540 DAC, wat in die tijd een zeer gebruikelijke combinatie was. Het "Aura" wat om Marantz hing, zorgde ervoor dat de CD 73 heel goed verkocht werd, behalve echter in Japan.

 

Marantz CD 73 (1983)

Net als bij de CD 303 (Philips) komt het loopwerk van de CD 73 in z'n geheel naar buiten. Het venster in de lade is bij afspelen groen verlicht, wat een heel mooi effect geeft. De CD 73 heeft geen hoofdtelefoon aansluiting en ook de AB ontbreekt.

 

 

Marantz cd 73

 

 

 

   

mooie solide CD lade

 

met recht een van de mooiste spelers ooit..

 

Midden jaren 80 begint Marantz met de productie van de zogenaamde "high end" CD spelers. Deze spelers, bedoeld voor de kritische consument, worden ontwikkeld in Amerika en zorgen ervoor dat ook Philips (eigenaar van Marantz) zijn audio componenten op een hoger niveau brengt. Marantz komt o.a. met de CD 74, een 10 kg zware, zeer audiofiele high-end CD speler.

 

 

marantz CD 74

 

 

NORDMENDE

 

De Nordmende ADS 2000 is ook weer een Hitachi kloon, net als de Dual CD 120, de Thomson en de Saba (zie elders op de site). Het ontwerp is wel heel tijdloos gebleven, de speler zou helemaal niet misstaan in een modern interieur.

Nordmende ADS 2000 (1983)

 

 

   

Nordmende ADS 2000

 

het modelletje is inmiddels bekend, dit keer een ander jasje....

 

to Top of Page